Enjeksiyon Lipoliz

Medikal Estetik

Lipoliz, yağ hücre çeperini saran zarın geçirgenliğini artırarak yağların dışarı çıkarma adına gelmektedir. Parçalanan yağların ve yağ asitlerinin lenfatik sistem tarafından dolaşım böbrek ve metobolik yoldan karaciğere taşınarak vücuttan atılması işlemidir. Lipoliz, ameliyat gerektirmeden de yağlardan kurtulma olanağını sağlayabilmektedir. Liposuktionda olduğu gibi yağların dış ortama alınması yerine vücudun kendisinin atması hedeflenmektedir bu sayade hem cerrahiyle oluşabilecek düzensiz alımın önüne geçilmekte hem kişinin vücut şekillendirmesi kendi arzu ettiği şekilde doğal bir yoldan sağlanmış olur. Bu tedavi yöntemi sonucunda vücuttaki bölgesel yağ birikimlerini azaltılmakta deride gevşemeye yol açman laksidite kaybı ve gevşeklikte yok edebilmektedir.

Lipoliz Çalışma Mekanizması Nedir?

Lipoliz etkisini yağ hücresinin zarının geçirgenliğini artırarak yağların intersellüler aralığa geçisini ve bu sayade yağ yıkımın ilke aşmasını oluşturur böylece yağların hücre dışına çıkışını kolaylaştırır. Bu durum bazen yağ hücrelerin tamamen deforme edilip yok olmasını sağlıyor, bazen de yağ içeriğinin dışarıya çıkartılması ile vücudun doğal yolları ile atılmasını sağlamaktadır.

Enjeksiyon Lipoliz Nasıl Yapılır?

1-1.5 cm aralıklarla enjeksiyon yapılacak noktalar cilt üzerine işaretlenir. Daha sonra işaretlenen noktalara, kişinin ihtiyacına göre farklı hacimlerde derinin altındaki yağ tabakasını eritecek ilaç enjekte edilir bunun dışında interlipoterapi deddiğimiz yöntemle dental bir uç kullanılar enjekte edilecek ilacın yada materyalin direk cilt altı epidermis ve dermis geçilerek yağ tabakasına verilmeside mümkündür. Hatta bu sayede hem yağ yakılacak bölge eşit bir şekilde taranması kolaylaşır hemde kişinin daha sonrasında enjeksiyon yerinde oluşacak peteşi ve ekimozların da önüne geçilmiş olur. Liposuction yaptırmak istemeyen hastalarda enjeksiyon lipoliz ile 5-6 seanslık tedavinin sonunda bir liposuctionda elde edilen sonucun aynısı yada hemen hemen benzeri k-elde edilebilmektedir. Bu sayede, hastalara cerrahi işlem olmadan seçenek sunabilmekteyiz. Sağlık Bakanlığı’nın izin ve onayını almış, ithal edilen ilaçlar kullanılmaktadır.

En Sık Hangi Bölgelere Uygulanır?

Vücuttaki yağ kitlesinin en çok olduğu yerlere uygulanmakta: karın, mide, popo, popo üstü, bel her iki yan tarafı, basen, bacak ve diz içleri, sırt, erkek meme büyümesi (jinekomasti), kol ve gıdıdaki(çene altı) hafif fazlalıklar için uygulanabilir. Yöntemin en önemli avantajları arasında tekrarlanabilir olması, yan etkinin düşük olması, pahalı olmaması sıralanabilir.

Uygulama da Hangi İlaçlar Kullanılır?

En sık kullandığımız lipolitik ajanlar deoksikolik adit fosfotidil kolin L-karnitin ve organik slikadır.Bazen bu ürünlerin çeşitli kombinasyonlarını lipolitik ajan olarak kullanmaktayız.

Ağrılı Mıdır? Ne Sıklıkta Uygulanması Gerekir?

Tedavide genellikle ağrı duyulmamaktadır yada tolere edilebilecek düzeydedir. Tedaviden birkaç gün sonra uygulama bölgesinde hafif şiddette yanma hissedilebilir bu yanma ilacın içeriğinden dolayadır. 15 günde bir uygulanır bu süre yağ yakımın tamamlanması için gerekli olan süredir.

Kaç Seansta Etki Eder?

Seans sayısı bölgenin yağ hacmine göre değişir. 3 -4 seanstan itibaren etki görülür. 6-10 seans uygulama gerekebilir. Lipolizin kaç seansta başarılı olacağı kişinin kilosuna, yaşına ve vücudundaki yağ miktarına göre değişiyor. Genellikle, 2 hafta içinde gözle görülen düzelme fark edilir ve uygulamanın nihai etkisi 4-8 hafta gelişir. Lokal kan akımını arttırmak faydalıdır. Bu nedenle, egzersiz ve masaj uygulaması yöntemin başarısını arttırır. İşlem sonrası, korse giyilmesine gerek yoktur.

Lipoliz Seansından Sonra Beklenen Belirtiler Nelerdir?

Lipoliz son derece ince uçlu bir iğne ile uygulanmaktadır. Enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, kaşınma, morarma, şişme, hassasiyet ve ısı artışı olabilir. Morarma bir haftada kaybolur, hassasiyet azalarak devam eder. Liposuction ameliyatı sonrasında birçok rahatsızlık yaşanır, oysa lipoliz ile sosyal hayatınıza devam edebilirsiniz.

Lipoliz Kimler İçin Uygun Değildir?

  • 18 yaşından küçüklere,
  • Hamile veya süt veren annelere,
  • Böbrek yetersizliği veya karaciğer yetersizliği olanlara,
  • Kontrol altına alınmayan şeker hastalara,
  • Kan sulandırıcı ilaç kullananlara,
  • Kalp rahatsızlığı olanlara,
  • İlaç alerjisi olanlara,
  • Kanser hastalığı olanlara uygun değildir ve önerilmemektedir.

Yan Etkileri Nelerdir?

Uygulama anında enjeksiyon için yapılan iğnelerin ağrısı olabiliyor, ancak kullanılan iğneler çok kısa ve ince oldukları için bunu tüm hastalar rahatça tolere edebiliyorlar. İlk uygulama sonrası; hafif kaşıntı, kızarıklık ve az da olsa şişlik oluşabilir. Özellikle yüz ve çene bölgesi daha hassas olan bölgelerdir.