Medikal Estetik
Akne tedavisi (yani halk arasındaki ismi ile sivilce), vücudun enfektif madde üretiminin foliküler kanalda tıkanmaya bağlı olarak gelişen bir cilt hastalığıdır. En küçük olandan büyük olana doğru sıralamak gerekirse komedon, papül, nodül ve püstüldür. Daha çok genç erişkinlik ve ergenlik dönemde görülse dahi bunların yoğunluğu 16-30 yaş arasındadır. Her yaş grubunda vücudun stres ve antioksidan durumuna bağlı olarak çıkabilmektedir. Aktif dönemde çıkan aknelerle oynanması tırnak vurulması kaşınması gibi durumlarda iz kalma olasılığı artmaktadır. Akne kişileri sosyal hayatında sorun olan psikolojik olarak kötü etkileyen bir cilt hastalığıdır. En sık yüz bölgesinde görülmekle birlikte vücudun her yerinde oluşabilir. Yüz bölgesinde ise en sık alın bölgesinde yanaklarda daha fazla oluşabilmektedir. İkinci sırada yoğunluk ise sırt ve göğüs bölgesidir.
Akneye Hangi Durumlar Neden Olur?
- İnsülin duyarsızlığı
- Kalıtsal yatkınlık
- Aşırı yağlı cilt yapısı
- Kalıtsal ve hormonal etmenler
- Stres
- Ağır kozmetik kullanımı
- Kullanılan ilaçlar
- Kadınlarda PCOS (Polikistik Over Sendromu) ve hirsutizm
- Yanlış ve fast food tarzı yağlı beslenme
Akneli Ciltte Aktif Dönem Tedavileri
Öncelikle yapılması gereken yada modern cihazlar yardımıyla kişinin cilt analizini kan testi yardımıyla yapmaktır. Daha sonra ise kişide hormon panelleri tiroid insülin rezistansında içeren bir kan testi görmek gerekir. Eğer herhangi bir hormonal yada metabolizma problemi yok ise kişinin aktif aknelerinin tedavisi için öncelikle kurutmaya yönelik tedaviler yapılmalıdır. Bunlar izotretionin içeren agresif tedavi seçenekleri ile başlar ki bu tedavi biçiminde 3 ve 6 aylık sürelerde karaciğerde oluşan harabiyeti ölçmek için kan değerleri gözden geçirilmelidir. Günümüzde bu derece agresif tedaviler güncelliğini yitirmiştir. 2. Sırada ilaç tedavisi ise antibiyotik tedavisidir. Etken maddesi doksisiklin içeren ilaçlardır. Tabii ki tek başına ilaç tedavisi yeterli olmamakta bütüncül bir şekilde yaklaşım göstererek kişinin hem gündelik hayatını hem de cildini total değerlendirmek gerekmektedir. Bunun haricinde östrojen içeren preperatlarda aktif dönemde faydalı olabilmektedir. Bunun haricinde yine aktif dönemde sistemik tedavilerin dışında etken maddesi glikolik asit olan olan topikal kombinasyonlar ve kimyasal peelingler oldukça faydalı olmaktadır.
Akneli Ciltte Skar Tedavisi
Skar tedavisinde başarıya ulaşabilmek için uygulanan lazer yada dermapen ile hasarlama tedavisinin ne kadar efektif yapıldığı ve skarların derinlikleridir. Kombinasyon tedavisi yapıldığında PRP (Plazma Rich Protein) ve sebum üretimini azaltan hiyalurinik asit glikolik asit içeren topikal ürünlerin cilt altına ulaştırılması sonucu başarı oranı artmaktadır. Genelde bu tedaviler minimum 3 seans yapılmalı ortalama 5-6 seans cilt tipine göre devam edilmelidir. Seans aralıklarının 2 hafta olması gerekmektedir. Tedavi esnasında elbette kişinin yeme alışkanlıklarını düzenlemesi hatta bunun alanında tecrübeli bir diyetisyenin takibini yapması daha sağlıklı olacaktır. Bu tedavideki temel amaç cildin belli katmanlarının soyularak alttan epidermisin yeni doku oluşumunu tetiklemesidir. Bu esnada cildin güneşten ve spot ışıklardan korunması gerekmektedir.